Europese KMO’S Verklaren Zich Bereid Om Meer Te Exporteren – Het Verenigd Koninkrijk Vormt De Grote Uitzondering

BE 01/18/17

Brussel

De kleinere Europese ondernemingen richten zich meer en meer op export om meer inkomsten te genereren, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van UPS (NYSE: UPS) tijdens het tweede en derde kwartaal van 2016. Het Verenigd Koninkrijk is echter een uitzondering want daar is het vertrouwen in de export aanzienlijk afgenomen tijdens de maanden na het ‘Brexit’-referendum van juni over het EU-lidmaatschap.

Het onderzoek UPS European SME Exporting Insights omvat de meningen van 12.815 eigenaars en directeurs van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) in acht Europese landen. Uit het onderzoek blijkt dat meer en meer eigenaars van bedrijven exporteren en een meer dan gemiddelde groei van hun inkomsten noteren. Volgens het 4de jaarlijkse onderzoek groeien de kmo’s die exporteren sneller dan andere ondernemingen.

Eén duidelijke factor die de resultaten van het onderzoek van 2016 heeft beïnvloed is het Britse referendum van juni om uit de EU te stappen. In het Verenigd Koninkrijk werden antwoorden verzameld voor en na het referendum. Uit de resultaten blijkt dat de kmo’s van het Verenigd Koninkrijk vanaf het derde kwartaal heel wat minder vertrouwen hebben in de export. Voor het referendum voorspelde 36% van de kmo’s van het Verenigd Koninkrijk een toename van de export, maar na het referendum was dat nog maar 20%.

In alle andere onderzochte markten veranderden de verwachtingen net in omgekeerde richting. Het percentage bedrijven dat een toename van de export verwacht, steeg van 26% in het tweede kwartaal naar 33% in het derde kwartaal. Door de toename van de export binnen alle onderzochte markten is de positie van het Verenigd Koninkrijk verschoven; vroeger was het Verenigd Koninkrijk de tweede meest exporterende markt na Duitsland en nu komt het land pas op de zesde plaats.

“Binnen de sector van de kmo’s noteren exporterende bedrijven een grotere groei van de inkomsten en ze hebben meer vertrouwen in de toekomst”, zo vertelt Nando Cesarone, Directeur van UPS Europa. “Uit het onderzoek van 2016 blijkt dat meer dan de helft van de directeurs van kleine bedrijven die hun producten exporteren, hun inkomsten de voorbije drie jaar zagen stijgen. Slechts 31% van de eigenaars van kleine bedrijven die niet exporteren noteerden een stijging.”

Het aandeel kmo’s dat exporteert is in het algemeen toegenomen, en sterk in bepaalde gevallen. Deze kmo’s uiten positieve vooruitzichten en de meeste bedrijven binnen alle markten verwachten dat de export stabiel blijft of zal toenemen. Enkele belangrijke conclusies zijn:

  • Het aandeel kmo’s dat exporteert is toegenomen binnen alle markten, ook in het Verenigd Koninkrijk. Kmo’s exporteren meestal in Duitsland.
  • De EU blijft de belangrijkste exportmarkt voor Europese kmo’s, gevolgd door de VS. Het aandeel bedrijven dat naar elders exporteert neemt toe binnen alle markten met uitzondering van Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Voor het eerst kregen niet-exporteurs vragen over hun bereidheid tot exporteren en over hun businessprioriteiten voor de toekomst. Deze resultaten werden gecombineerd om een gewogen schaal te creëren die de Export Readiness Index genoemd wordt. Het gaat om een momentopname van de bereidheid van Europese kmo’s om de overgang naar export te maken.

Op basis van de Index zijn dit de drie belangrijkste punten die bedrijven moeten aanpakken om met export te beginnen: voordeel halen uit e-commerce, leren groeien binnen onbekende markten en marktkennis verwerven. Kmo’s in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje bleken het meest klaar te zijn voor de

export. “Wij zijn er om bedrijven te helpen bij het navigeren binnen de complexiteiten van grensoverschrijdende handel”, vertelt Cesarone. “Onze klanten kunnen rekenen op de hulp van ervaren bemiddelingsexperts die exporteren gemakkelijk maken.”

Over de SME Exporting Insights Study 2016

Het onderzoek van 2016 ondervroeg tussen 14 juni en 24 augustus 2016 12.815 eigenaars en algemene, commerciële en business and sales development directeurs van kmo’s. De interviews werden afgenomen in de volgende landen: België (1111), Frankrijk (1250), Duitsland (1249), Italië (1667), Nederland (1999), Polen (1790), Spanje (1247) en het Verenigd Koninkrijk (2502).

2016 was het eerste jaar dat ook Spanje opgenomen werd in het onderzoek.

De specialisten in businessinformatie van Dun & Bradstreet identificeerden de bedrijven die deelnamen aan de studie binnen de sectoren van de industriële productie & automotive, detailhandel, hightech en gezondheidszorg.

Over UPS

UPS (NYSE: UPS) is wereldwijd een vooraanstaande speler in logistiek. Het biedt een breed gamma aan oplossingen, waaronder het vervoer van pakketten en vracht, het vereenvoudigen van internationale handel en het gebruik van geavanceerde technologie om de wereld van het zakendoen op een efficiëntere manier te beheren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Atlanta, Verenigde Staten. UPS biedt wereldwijd diensten aan in meer dan 220 landen en gebieden. Meer informatie over UPS is beschikbaar op www.ups.com, de corporate blog kunt u vinden op www.longitudes.ups.com. Om direct nieuws over UPS te ontvangen, kijk op http://www.pressroom.ups.com of volg @UPS_News.

Inquiries

For more information about this press release, contact: